Jouw fiets passend maken op jou. En niet andersom!

De Bikefit draait om jou. Jouw unieke positie. Daar wordt jouw fiets passend op gemaakt. En niet andersom.

Slechte fietsen worden niet meer gemaakt. Maar er worden wel slecht passende verkocht en gekocht. Het type fiets, de maatvoering en een persoonlijke fietspositie zijn dé bepalende factoren voor jouw fietsplezier en prestaties. Een goede Bikefit gaat jou hierbij helpen.

Hoe wordt nu eigenlijk invulling gegeven aan jouw Bikefit? Lees even verder.

Het volgen van een proces bij Bikefitting is relevant voor het succes van de Bikefit. Zo wordt niets vergeten. De bevindingen en aanpassingen grijpen op elkaar in. Structuur en inzicht in het hoe en waarom zijn relevant.

Voordat we beginnen wil ik eerst jou goed leren kennen.

Een dynamische Bikefit begint dan ook met een uitgebreide intake. Onder het genot van een vers gemalen koffietje of een kopje thee.

  • Hoe vaak fiets je, hoe ver, en met welke intensiteit(en)?
  • Welke ontwikkeling heb je doorgemaakt of wil je doormaken.
  • Welke klachten heb je?
  • Welke eventuele blessures heb je (gehad)?
  • Welke wensen en verwachtingen zijn er?
  • Welke concessies wil je doen?
  • Wanneer ga je tevreden naar huis?

Vervolgens maak ik een analyse van je bewegelijkheid, mobiliteit en kracht. Dit geeft enerzijds een voorspellende waarde van je reactie op een fietspositie, anderzijds kan het bepalend zijn voor je mogelijkheden op de fiets. Samen met je doelen vormt dit het fundament van jouw Bikefit.

De voeten zijn een belangrijk contactpunt. Ook je inlegzolen, pedalen, plaatjes en schoenen maken daar onderdeel van uit. Gebruikssporen vertellen vaak een verhaal. Zonder goed contact geen optimale prestaties.

Zijn je schoenen passend, biedt jouw inlegzool de juiste support en goed contact? Relevant voor een optimale ondersteuning en daarmee uitgelijnde beweging met het juiste gevoel van rust en balans.

De schoenplaatjes op de voor jou optimale plek geplaatst, zodat jij een stabiel fundament hebt. De fijn afstelling wordt later op de fiets gedaan. 

Intake
Fysieke Screening
Pasfiets klaar maken
Aanpassing fiets
Evaluatie

De dynamische Bikefit zelf wordt meestal op de pasfiets gedaan. Voordeel: al fietsend verstelbaar. En alle fietsen zijn na te bouwen. Bikefitten bestaat voor een groot deel uit voelen, vergelijken, ervaren. Op de pasfiets voel je direct de impact van een verandering.

Een pasfiets is het beste stuk gereedschap om voorafgaand aan de aanschaf van een nieuwe fiets de juiste en passende fiets te bepalen.

De pasfiets maakt het ook mogelijk om jouw positie te vinden bij fietsen met geïntegreerde cockpits of kabels. Zonder pasfiets geniet je dan geen complete Bikefit. Mocht je cockpit niet optimaal passend blijken, is de keuze aan jou. Ga je vervangen of zoeken we naar een compromis in positie?

Blijkt het beter zijn om de Bikefit op je eigen fiets te doen, dan doen we dat. Met de verstelbare BikeFit stuurpen en een smart trainer kunnen vrijwel alle aanpassingen uitgevoerd worden. Met name voor een MTB is een Smart trainer met Wahoo Climber soms de betere optie, afhankelijk van je doelen en de situatie. De Wahoo Kickr Climber kan daar waarde toevoegen als je veel klimt. Dat vraagt om een andere positionering.

Na de Bikefit op de pasfiets gaan we met jouw aangepaste fiets op de Smart Trainer. Voelt dat gelijk, of passen we nog wat aan? 

De aanpassingen die ter plekke gedaan worden zijn inclusief (arbeid). Indien er grotere ingrepen nodig zijn, dan kan er gebruik gemaakt worden van het Shimano Service Center tegen werkplaats tarieven.

Uiteraard worden er beeldopnames gemaakt. Deze worden gebruikt om tijdens de fit een beeld te geven van de situatie en zijn ondersteunend. Wat de ogen zien, wat jij voelt, kennis en vooral onze communicatie zijn alles bepalend voor het succes.

Zadeldrukmeting geeft een directe feedback van de (onzichtbare) druk op het zadel ontstaan door een verandering van positie of ongemakkelijk zadel. Zadeldrukmeting is één van de meest efficiënt hulpmiddelen om tot een optimale fietspositie te komen. Zadelpijn wordt vaker veroorzaakt door een niet optimale fietspositie dan door het zadel.
 
Tijdens de Bikefit wordt besproken wat aangepast wordt en waarom. Zodat jij leert hoe de verrichte aanpassingen zich tot elkaar en jouw positie verhouden. Dat helpt jou om later zelf (kleine) aanpassingen bewust te doen. Uiteraard kan je mij daar ook altijd voor benaderen.

Door te werken met een Flip Over worden alle relevante aspecten van jouw Bikefit sessie zichtbaar bijgehouden. We kunnen tijdens de fit volgen wat we gedaan hebben, wat de impact was en hoe dat voelde. Zo komen we tot een optimale uitkomst.

Na de Bikefit worden alle genomen stappen doorgesproken en verwerkt in een verslag met tips en adviezen, wat samen met de beelden en de maten naar je gemaild wordt. Handig ook als we later nog even contact hebben of als je vragen of suggesties hebt.

Je gaat vervolgens in de praktijk ervaren wat het effect is van de aanpassingen. Soms is het even wennen. Voor jou of je lichaam. Je lichaam kan, afhankelijk van hoe vaak je fietst, een drie weken nodig hebben om te wennen. Directe pijn is echter een signaal dat niet te negeren is. Neem dan direct contact op, zodat we samen naar een verklaring en oplossing kunnen zoeken. Binnen drie weken moet het goed voelen, anders ga je wennen aan een sub optimale fitting. Desgewenst kom je terug. Dat kan tot 12 weken, liever eerder!

Binnen 3 weken neem ik contact met je op om te bespreken hoe de nieuwe positie ervaren wordt. Wacht niet met contact opnemen als je vragen hebt, klachten blijven of nieuwe opkomen.
Daarbij kan het voorkomen dat je terug komt naar de studio. Zonder extra kosten of scheve gezichten. We zijn pas tevreden als jij dat bent. Je mag natuurlijk ook zelf laten weten hoe prettig je nieuwe positie is. Daar is het om te doen!

Soms zijn de doelen zo groot of nemen bepaalde oplossingen vinden zoveel tijd in, dat de wensen niet haalbaar zijn in 1 Bikefit sessie (dagdeel) af te ronden. In dat geval kan je een vervolg sessie plannen tegen een aangepast tarief. Dat bespreken we ter plekke.