Zadels, zadelpijn en zadelkeuze hulp

Regel nummer 1 in wat een goed zadel is : er zijn geen regels die bepalen welk zadel uit een rek of collectie jouw favoriete zadel zou moeten zijn of worden. Ok.. Hoe kom ik dan tot een keuze? Waar moet ik op letten?

Breed. Smal. Zacht. Hard. Rond. Lang. Kort. ‘Curved’. Gleuf kort, lang, all over of geen. Etc etc. Heb je last van zadelpijn, ben je je steeds bewust van het zadel waarop je zit, lees dan verder.
Voel je je zadel eigenlijk niet, kijk je er niet naar om? Lees dan ook verder, waarschijnlijk heb je een goed passend zadel. Tenzij je er aan gewend bent geraakt.. Dat kan ook nog.. Voel nog eens bij je volgende ritje. Zit je eigenlijk wel stabiel?

Je positie of je zadel aanpassen?
Veel zadelklachten kunnen verholpen worden door het optimaliseren van je positie. Een nieuw zadel zal bij een niet geoptimaliseerde positie al gauw weer kunnen leiden tot nieuwe klachten. Frustrerend en zonde van het geld. Je gaat dan misschien denken ‘het hoort er gewoon bij’. En dat is zonde, want zadelpijn hoort er niet bij en is prima te verhelpen.


Welke (type) zadel is dan geschikt voor mij? In deze korte blog geef ik enkele tips en overdenkingen die komen kijken bij de keuze van zadels. Ik ga er vanuit dat je positie op de fiets optimaal is.

Vraag 1.
Geef je zadel eens een cijfer op een schaal van 1-10. 1 = ik zit op een schroevendraaier. 10 = Ik zit op een heerlijke stoel.

Vraag 2.
Voel je het zadel tijdens je rit? Denk je er aan tijdens of na het fietsen? Ja? Meestal geen goed teken. Bij volle inspanning zorgt de tegendruk van je pedalen ervoor dat je een ‘slecht’ passend zadel minder voelt. Evalueer je zadel eens bij een lange rustige rit. Je hoort hem dan ook niet ’te ervaren’

Weetje 1:
Het zadel wat jou past, past jou. En niet per sé anderen. En andersom. Ga af op je eigen gevoel. Of laat je je daarbij adviseren / begeleiden door verschillende zadels na elkaar te ervaren. En vooral niet door op een (commerciële) kubus te gaan zitten die jou verteld welk zadel jou past.

Weetje 2:
Keuze uit meerdere breedtes? Voelen ze allebei goed? Kies dan het breedste zadel.

Nee, dat betekent niet dat je een dikke bibs hebt. Maar dat bredere zadel geeft je wel stabiliteit. Tenzij die niet goed voelt.
En waarom hebben sommige fabrikanten eigenlijk enorm brede zadels? Die (bijna) niemand past. Dan denkt de koper tenminste ‘ik heb niet de dikste achterste’. Zo werkt commercie.

Weetje 3:
een zadel wat op het bovendek rond loopt, van voren gezien, is meestal het zadel wat na een Bikefit nog steeds klachten geeft. Rond gedekte zadels geven veel druk op je zachte delen.

Weetje 4:
de beste zadels hebben een hogere achterkant en een wat oplopende voorkant. Met een vlak dek. Zie weetje 3. De verhoogde achterkant zorgt voor een makkelijkere bekken kanteling. Dat zorgt voor een ontspanning van de rug. Eigenlijk help je zo je rug alvast die eerste buiging te maken door je bekken in de rij richting te kantelen. Door je bekken te kantelen komt je heup ‘vrij’ en fiets je makkelijker, ‘vrijer’.
En die hoge voorkant? Die zorgt ervoor dat je bij een klim, waar je vaak de neiging hebt om wat naar voren te kruipen (zwaartekracht tegengaan) toch de juiste zadelhoogte enigszins in stand houdt. Schuif je namelijk naar voren, dan zit je dichter op je pedalen, en dus lager. 1 cm schuiven is al gauw 3 mm lager zitten. Dus 3 cm.. is 1 cm lager. Dat voel je. Je wel dus zo ver mogelijk tot je optimale strekking komen.
Heeft een vlak zadel dan geen voordelen? Jawel! Een vlak zadel is wel makkelijker te positioneren. Makkelijker ook vanuit een Bikefit perspectief. Hij voelt vaak aangenamer omdat je wel je plekje vindt. Omdat je lekker kan schuiven. Bij een goede fietspositie is dat minder relevant.

Weetje 5:
Zet je zadel in die hoek dat je net niet naar beneden glijdt. Dan ondersteun je je maximale bekkenkanteling.
En zet hem zeker niet met de punt (licht) omhoog. Dat zorgt voor een moeilijkere bekkenkanteling, daarmee ook extra belasting voor je rug. Ook ervaar je een langere fiets en druk op je schaamstreek. Net niet naar beneden glijden, dat betekent dat je geen extra druk op je handen of bovenbenen ervaart om in positie te blijven. Even zoeken soms.

Weetje 6:
Kies een stevig zadeldek. Een zacht zadeldek gaat op termijn inzakken.
Langzaam maar zeker gaat de rek eruit. En is je zitpositie (lees zadelhoogte) is niet meer ideaal. Je vervangt op een gegeven moment je zadel door eenzelfde en plots zit je hoger. Nu weet je waarom. Een stevig zadel zit goed ‘als het zadel vanuit zijn vorm’ goed zit. Zit een stevig zadel niet goed, zoek dan een andere stevige. Grijp niet naar zachte zadels.

Weetje 7:
Bekijk je zadelpositie (zadel setback) niet vanaf je neus of waar je zadelpen je rail raakt. Zadels hebben allemaal een eigen breedste punt. En daar zit je positie ‘verankerd’ (mits je in een goede positie zit). Een PRO Stealth zadel op dezelfde hoogte gemeten vanaf de punt of de zadelbuis bekeken geeft een andere positie als een Pro Falcon.

De beste selectie methode
Test verschillende zadels achter elkaar, bijvoorbeeld op een pasfiets waar zadelhoogte en zadelpositie gelijk gehouden kunnen worden.
Een zadelwisselaar zorgt voor een snelle wisseling en aanpassing van de zadelhoek en setback. De zadeldruk meting geeft de verschillen qua druk(verdeling) weer. Je koopt toch ook geen schoenen door ergens met je voeten op te gaan staan. Daar geldt ook: passen, voelen, ervaren. Vergeet dus kubussen die jou adviseren welk zadel geschikt is. Dat is eerder toeval dan wetenschap.

Wil je support van mij bij de keuze van een goed zadel? Dat kan door een dynamische zadeldruk meting te laten doen. Lees hier meer over deze dienst. https://ravenbikefitting.nl/dynamische-zadeldruk-meting/

Bij de Bikefit scan kijk ik of jouw positie optimaal is, en staan we ook stil bij zadelklachten. We testen daar geen zadels. Klik hier voor meer informatie over de scan : https://ravenbikefitting.nl/bikefit-scan/

Wil je je positie gewoon optimaal hebben, waarbij we desgewenst ook zadels testen, gun jezelf dan een Bikefit. Meer informatie over mijn Bikefit vind je hier: https://ravenbikefitting.nl/ride-better/

Ik werk graag met zadels van SQ lab en Pro. Maar er zijn genoeg andere merken die ook goed werken. Het is ook een kwestie van keuzes maken. Teveel merken naast elkaar leidt tot een overschot aan keuzes tussen zadels die hetzelfde beogen of doen. SQlab heeft een duidelijk andere lijn dan de andere merken en onderscheidt zich daarmee. Extra keuze dus die wat toevoegt.

SQlab biedt stevige, vlakke en dunne zadels. Altijd met een meer of mindere tilt aan de achterkant. Specifiek voor MTB of road. Zonder gleuf (geen irritatie als de gleuf net niet goed zit) maar wel met een dichte holle uitsparing om je te ontlasten.
De luxere ‘active’ versies bewegen lichtjes mee met de beweging van je heupen. Dat biedt comfort en rust. De zadels van SQLab zien er wat anders uit. Daar moet je wel van houden. Kijk naar de zadels van type 610, 611 en 612. Een race zadel kan trouwens prima op je MTB, afhankelijk van je manier van rijden. Meer informatie over de zadels van SQlab vind je hier: https://www.sqlab.nl/collections/zadels

Pro heeft een breed assortiment betaalbare zadels die er ook goed uitzien. Modellen in verschillende prijsklassen. De Pro Stealth is een zadel wat veel mensen met klachten kan helpen. Negeer de MTB versie: te dik en zacht aan de voorkant. Plak gewoon de opening af aan de onderkant met stevige tape. Meer informatie over Pro zadels vind je hier: https://www.pro-bikegear.com/nl/

Dames worden vaak enthousiast van de zadels van Sella Italia: Lady en Diva.
meer informatie: https://www.selleitalia.com/nl/zadels/lady-gel-flow-s/

Veel succes met je (toekomstige) zadelkeuze. Ik hoop dat ik je wat verder help geholpen en enkele mythes heb kunnen ontkrachten. Zonde om veel fietstijd en geld te verspelen aan verkeerd gekozen zadels en/of zadelpijn.

Happy Riding!